Haderslev og historien

Sport i topklasse

Som du kan se på disse sider, har Haderslev masser af ting at byde på. Og er du til sport i absolut topklasse, kan du også finde det i byen.

Byens – og regionens stolthed, når det kommer til fodbold – er ubetinget klubben SønderjyskE, der spiller i Superligaen og har været fast ingrediens her siden 2009.

Det første store gennembrud for fodbolden i Sønderjylland kom i 2001, da man som det første sønderjyske hold nogensinde skaffede sig oprykning til landets bedste fodboldrække, Superligaen.

Glæden varede dog kort, da man allerede året efter rykkede ned igen. Efter nogle år i 1. division kunne man igen åbne champagnen i 2008, hvor SønderjyskE igen rykkede op i Superligaen. Og siden 2009 har SønderjyskE fodbold været at finde i landets fornemste række.

I sæsonen 2015/2016 hentede man klubbens hidtil bedste placering i Superligaen, da det blev til flotte sølvmedaljer.

FodboldKlubbens hjemmebane hedder Sydbank Park og blev indviet i 2001 – såmænd på Stadionvej. Her er plads til 10.000 tilskuere, men helt så mange kommer der sjældent. Der er dog solid opbakning til SønderjyskE, og det er generelt svært for udeholdene at få point med hjem fra Haderslev. Og hvem ved. om der snart bliver bygget et helt nyt stadion i Haderslev. Det er efterhånden kutyme for mange af de store danske byer at bygge flotte nye og tidssvarende stadions, og skulle det ske, kan bygherren eventuelt overveje at bruge værktøj og maskiner fra https://www.kellfri.dk/, som tilbyder et stort udvalg i den genre.

Mens fodboldholdet stadig har sit første mesterskab til gode, har ishockeyklubben SønderjyskE flere gange kunnet lade sig hylde som danmarksmestre. SønderjyskE’s ishockeyafdeling, der har hjemme i Vojens, har hele seks gange. Holdet havde en gylden periode i sæsonerne fra 2013 til 2015, hvor holdet scorede hattrick med tre mesterskaber på stribe. Holdet spiller i Frøs Arena, der har plads til 5.000 tilskuere. Den flotte nye arena blev indviet i 2011, hvor den afløste Vojens Skøjtehal, der i sin tid gik under det knapt så flatterende navn “blikskuret”.

En af årsagerne til SønderjyskE’s succes – ikke mindst i fodbold og ishockey – bunder i den beslutning, der blev taget i 2004, hvor man stiftede Sønderysk Elitesport (deraf det store E i navnet). Det var en sammenslutning af forskellige sportsklubber i Sønderjylland, som i dag består af fodboldklubben HFK, Vojens Ishockeyklub, og håndboldklubberne Sønderborg og IK Sønderjylland i Aabenraa. Målsætningen va,r at alle klubber skulle have hjemme i de bedste rækker i de respektive idrætsgrene, og det lykkedes i sæsonen 2012/2013.

Der er altså masser af muligheder for at se elitesport i Haderslev og omegn, og det endda på allerøverste niveau. Så er du sportsinteresseret, ved du, hvad du skal gå efter, næste gang du kommer på disse kanter.

ashe