Haderslev og omgivelserne

Oplev en sand perle – Tørning Mølle

Hvis du bevæger dig uden for Haderslev og lidt ud i området, kommer du blandt andet til Vojens. Her finder du Tørning Mølle, som i dag er et stort konference- og eventcenter, men også en sand turistperle med en masse ting at se for den nysgerrige.

Møllen kan være et godt udgangspunkt for oplevelser, og du kan både vandre i de skønne omgivelser og se levende udstillinger på møllen. Der er blandt andet et fungerende vandkraftværk, der henter vand fra Stevning Dam, som er en opstemning af Tørning å.

Det nuværende møllehus er opført i 1908 efter en brand i 1907. Da det blev opført med sit vandkraftværk, var det Europas mest moderne kraftværk med to Francis-turbiner, der var toppen af teknologien på den tid.

Der er også en mindestue for møllerfamilien, Boysen, og en lang række forskellige udstillinger – både permanente og sæsonbestemte. Der er blandt andet juleudstilling, udstilling af el-instrumenter, kobberværksted og en udstilling af en lang række værktøjer fra smedefaget.

Møllen har historie helt tilbage fra 1200-tallet. Det kan du også få mere at vide om på møllen, der har en historisk udstilling, som blandt andet fortæller om kampene mellem de danske konger og de slesvigske hertuger i 1500-tallet.

ashe