Haderslev og historien

Påskemusik – også i Haderslev

Påsken er anker for en serie af verdensberømte musikalske værker. Det gælder for eksempel Johannes-passionen af Johann Sebastian Bach, som blev opført første gange i Nicolai-kirken i Leipzig. Det var den kirke, der blev berømt omkring Berlinmurens fald, fordi en stor del af protestbevægelsen mod livet i den tidligere Tyske Demokratiske Republik (DDR) havde sin gang her.

En anden af Bachs berømte Påske-værker er Matthæus-passionen, og der er flere store, internationale værker på tapetet rundt omkring.

I Haderslev byder Påsken i år blandt andet på Giocanni Pergolesis Stabat Mater, som opføres i von Oberbergs hus. Om du ligefrem vil møde frem i en fantasifuld Påske udklædning ved den lejlighed, er jo op til dig, men vi anbefaler det ikke nødvendigvis.

Huset, som koncerten finder sted i, von Oberbergs hus, er et af Haderslevs ældste, bevarede huse og et besøg værd i sig selv. Det kan da også besøges som led i et besøg i byen, og billetten giver samtidig adgang til flere attraktioner under museerne i byen, nemlig også Ehlers Samlingen og Slesvigske Vognsamling.

Von Oberbergs hus er et renæssancehus, og man kommer virkelig en autentisk tur tilbage i historien, når man vandrer rundt i husets rum.

Også andet end klassisk

Er du til andet end klassisk musik, er der i Påsken i år for eksempel også Skærtorsdagsrock med Kings Of Rock. Kings of Rock er et dansk succesband, som turnerer land og rige rundt med klassiske og moderne rocknumre. De fire musikere har en stolt fortid og har turneret verden rundt med bands som Metallica, så der er gang i guitarer og trommer, når de kommer på scenen.

Vil du opleve Kings of Rock ved koncerten Skærtorsdag, skal du bevæge dig ud i omegnen, nemlig til Sommersted, hvor den finder sted.

Du kan også komme til en instrumental koncert med både rock, pop og jazz. Den finder sted i Boldts Bar. Se nærmere på deres hjemmeside om tid og andre praktiske oplysninger.

Haderslev og omegn bærer i det hele taget præg af, at Haderslev er centrum i et stift og dermed rummer en række kulturelle og kirkelige institutioner, som alle har dyrket musik. Ikke mindst er Haderslev Domkirke centrum for en mængde kulturelle aktiviteter, som både har instrumental musik, kor og orgel som omdrejningspunkt. Skulle du få lyst, kan du jo også som led i et besøg i byen opleve Haderslev Domkirke, når den bruges til sit egentlige formål – nemlig gudstjenester, som selvfølgelig finder sted hver søndag, men i Påsken også på de andre helligdage, som denne højtid byder på. Påsken er en hellig tid også i vore dage, hvor vi stadig bruger den til at rekapitulere fortællingen om Jesus, den sidste nadver, hans rettergang og henrettelse. Prøv også at nå omkring Christiansfeld lidt syd for Haderslev, hvis du er på egnen i Påsken – her har denne del af bibelhistorien en helt særlig værdi.

ashe