Haderslev er den nordligste købstad i det gamle hertugdømme Slesvig, og det har sat sit præg på byen gennem historie. Det er den mest danske byer af de slesvigske købstæder og i dag domkirkeby i Sønderjylland sammen med Ribe. Den smukke Haderslev Domkirke ligger smukt og højt i byen.
I dag er Slesvig delt i Sydslesvig og Nordslesvig, eller Sønderjylland, som vi her i Danmark gerne kalder den nordlige del af hertugdømmet. Og historien sætter stadig sit præg på byen – ikke mindst har det været tilfældet i 2020, hvor man har markeret 100-året for genforeningen med Danmark, efter at Haderslev sammen med resten af Slesvig var blevet tysk, efter at den danske hær tabte krigen i 1864.
Vælger du at besøge Haderslev, gælder det om at have dit fotoapparat eller din smartphone med, så du kan tage fotos fra din vandring rundt i byen. Vel hjemkommet igen er der gode muligheder for, at du kan sætte fotos i billedrammer 70×100 fra BGA, hvor du kan vælge mellem et hav af designs og finde netop dem, der passer til dine vægge. Det er en god måde at bevare minderne på – måske kan du ligefrem lave en collage, der kan dække en hel væg i køkken, gang eller stue.
Sætter stadig sit præg
I Haderslev kan man, ligesom i de andre sønderjyske byer, se sporene efter den tyske tid, og det kan være interessant at tage på en byvandring, hvor I kan forfølge disse spor.
Mange af byens administrative bygninger er bygget i den tyske tid fra 1864-1920. Typisk i røde mursten og med et vist imposant udseende, så folk har kunnet se, at det var en af magtens bygninger, de passerede.
Hyggelige gader og en smuk domkirke
Haderslev er dog ikke mindst kendt for sine hyggelige gader, hvor der både ligger smukke købmandsgårde i bindingsværk og gamle borgerhuse. Og ikke mindst dominerer den store domkirke bymidten, hvor det stadig er tydeligt at se, hvordan kirken har været et afgørende midtpunkt for livet for både præster og borgere.
Genforeningsåret
Genforeningsåret 2020, som markerede 100-året for, at Nordslesvig igen blev dansk og omdøbt til Sønderjylland, har været markeret mange steder i Haderslev, og man vil også i de næste år kunne se udstillinger på byens museer, som tager afsæt i genforeningen.
Blandt andet kan man se en
udstilling på det gamle rådhus, hvor der tages afsæt i tre familiers forskellige positioner ved skiftet fra tysk til dansk. Nogle familier var rent tysksindede, andre dansksindede, og nogle familier var splittede mellem holdningerne til, om Nordslesvig igen skulle blive en del af Danmark, eller om man skulle forblive som en del af det tyske kejserrige. Også i dag præger historien byen, og man skal ikke tro, at skismaet mellem det at være dansk eller tysk er et kapitel, der er fuldstændig overstået.