Haderslev og historien

Kløften Festival – rig på historie, fællesskab og musik

Sommer og musik under åben himmel er en dejlig kombination. I Haderslev er der rige muligheder for at opleve både fællesskab og dygtige kunstnere, når musikfestivalen “Kløften” løber af stablen.

Kløften Festival har en lang og rig historie og blev første gang afholdt tilbage i 1980. Med 40 år på bagen er festivalen kendt af de fleste i mennesker i både Haderslev og hele Sønderjylland, som har hang til god musik, festlig atmosfære og glade mennesker.

På Kløften Festival kan man opleve både populære danske bands og kunstnere, ligesom der også er muligheder for at se de lokale musikere, som hvert år får lov til at optræde for de mange tusind gæster. Der er plads til cirka 8.000 betalende gæster, og hvis festivalen genererer et overskud, fordeles pengene til gavn for byens lokale musikere.

Cirka 40 musiknavne optræder hver sommer på festivalens 4-5 scener over de tre dage – fra torsdag til og med lørdag aften, hvor det hele rundes af med festfyrværkeri. Og der er noget for enhver smag og aldersgruppe. Festivalen har mange forskellige musikgenrer på programmet, og typisk har man på festivalens fredag et familievenligt program – inklusive et karneval for børn, som går gennem en rute i byen. Børn mellem 7 og 12 år skal købe en billet til festivalen, mens børn fra 0-6 er gratis ifølge med en voksen.

Festivalen kunne ikke fungere uden de omkring 750 frivillige, som hvert år hjælper med at få det store arrangement til at glide efter planen. Arrangementer som Kløften Festival kræver logistiske evner på et højere niveau, når alt skal fungere. Mange håndværkere hjælper til med at sætte scener op, og i den forbindelse kan det være en god idé at holde styr på redskaberne i varevognen som for eksempel fra Work System, som sælger løsninger til bilindretning og meget mere.

Kløften Festival støttes også af mange lokale virksomheder, som med støtte på den ene eller anden måde er med til at sikre, at festivalen kan afholdes hvert år. Samtidig er der også oprettet en støtteforening, som den enkelte borger kan melde sig ind i og på den måde bakke op om festivalen med en økonomisk håndsrækning. Som medlem af støtteforeningen er man altså med til at holde liv i det arrangement, som er med til at binde byen sammen – og så får man årets Kløften Festival T-shirt.

Festivalen er opkaldt efter det område, som danner centrum for begivenheden. “Kløften” er en bypark, der er beliggende i den nordlige del af centrum i Haderslev. Kan man ikke lige finde stedet, kan man altid gå efter det smukke røde vandtårn, som befinder sig lige ved siden af parken og som også er festivalens vartegn.

ashe