Haderslev og historien

Museer med et twist

Haderslev har flere museer, som har specielle temaer – spændende steder med et twist, som vi kun kan anbefale dig at besøge.

Nordeuropas mest omfattende lertøjssamling

Et af disse museer med et twist er den såkaldte Louis Ehlers Samling. Her kan du finde en stor samling af lertøj fra perioden 1500 til 1900, og der er desuden en stor samling af mere kunstfærdig keramik fra 1800-tallet og 1900-tallet. Det er faktisk Nordeuropas største samling af denne type lertøj og keramik. Da Haderslev ligger i landsdelen Slesvig, og samlingen for en stor dels vedkommende er stiftet inden genforeningen i 1920, dækker samlingen hele Danmark og Nordtyskland – den er således meget omfattende.

Samlingen omfatter også bøger om emnet. Dem er du nødt til at studere på stedet, da de ikke kan tages med ud fra udstillingen.

Har du interesse for det, kan du også se en masse andre ting på dette museum: samlingen rummer blandt andet store mængder kagedåser og andre blikdåser, nipsenålepuder, broderede navneklude, etnografiske genstande og såkaldte halvdukker.

Man har fornemmelsen af, at Louis Ehlers har været et åbent og nysgerrigt menneske, og nu deles hans interesser med alle interesserede.

Samlingen er udstillet i Slotsgade 20, som er et af de ældste huse i Haderslev. Det er bygget i 1577 og siden smukt restaureret.

Klokkemuseum

Hvis du føler, du nogle gange har klokket i det, er der nok en særlig grund til at besøge et andet af Haderslev specielle museer – nemlig Dansk Klokkemuseum. Det blev grundlagt af

Aage og Lizzi Søndergaard men er i dag en del af Museum Sønderjylland.

Her kan du se klokker af alverdens typer lige fra klokkespil over dyreklokker til klokker i trafikken, bordklokker og alle mulige andre klokketyper.

Klokker var i tidligere tid et vigtigt signalinstrument, fordi det var den eneste måde, man kunne kalde på folk på. Herskaberne kaldte med bordklokker på de tjenende ånder, og på gårdene kaldte klokken folk ind til middag. Og klokkerne var med til at skabe sikkerhed i trafikken – de første biler måtte kun køre på vejene, hvis der gik en mand foran og ringede med en klokke, så bilerne ikke forskrækkede hestene, der jo stadig var de vigtigste i trafikken. Og vi kan vist alle genkalde os vinterlige film, hvor kæresteparret suser af sted hen over sneen i en kane, mens kanens klokker ringer.

Hvis du betaler et tillæg, kan du også besøge Sønderjysk Skolemuseum på samme billet.

ashe