Haderslev og historien

Et smukt grænseområde

Det er de færreste byer, der kan prale med flere navne, men tager du til det sønderjyske, vil du opleve byskilte, der omfavner både det danske og det tyske. Haderslev, der også er kendt som Hadersleben på tysk, er en af disse byer, og den har en rig historie med input fra begge kulturer.

Det ses ikke kun ved byens to navne, men også ved at det er muligt at tage uddannelser på både dansk og tysk. De tyske skoler benyttes primært af det tyske mindretal i Danmark, ligesom vi kender danske skoler i det nordlige tyskland.

Fordi de to kulturer og sprog går hånd i hånd, så kan beboerne i kommunen selv vælge, om de ønsker at kommunikere med det offentlige på dansk eller på tysk.

Byen har eksisteret i mange år, og den første officielle omtale af byen findes hos Saxo. Byen har både domkirke og har været en købstad, og den har derfor været en by, der har haft – og som stadig har – stor betydning for området. Det er en by, hvor kirken har haft rigtig stor betydning. For eksempel fik reformationen i Danmark grobund i blandt andet Haderslev.

Desuden er det en by, hvor rigtig mange ældre bygninger er blevet bevaret. Det er bygninger fra 1400-tallet og frem, der findes her, og det gør at selve byen i sig selv er et besøg værd, hvorefter turen kan gå ud til de smukke omgivelser og naturen bagefter. Det er en god idé at tage gode sko som ecco på her, for det gør turen endnu mere behagelig for dig.

Fra markedsplads til by

Med sin perfekte placering tæt på vand i Haderslev Fjord, var det helt naturligt at starte et handelsleje her. Og som det er sket med mange andre handelssteder fra den tidlige middelalder, så blev det til fast bebyggelse, og en by skød op.

Fjorden skærer sig ind i landet, og den har skabt grobund for en havn, hvor skibene kunne lægge til. Havnen er stadig i brug, og den bruges til både erhverv og rekreative formål. Målet er at overgå til mere og mere rekreativt brug på sigt for på den måde at udvikle byen og området endnu mere, end det er i dag.

Er du i området, skal du heller ikke snyde dig selv for et besøg til Sønder Starup Kirke, der er Sønderjyllands ældste kirke, og som samtidig er opført i frådsten, og som er treskibet. Et unikt byggeri, der er påbegyndt omkring år 1100.

Frådsten er et materiale, der blandt andet findes i de tunneldale, der er kendt fra området omkring Haderslev. Et materiale, der ikke er meget tilbage af i Danmark, og det antages, at det stort set blev brugt op i løbet af den tidlige middelalder.

ashe